Debut la Avrig

Timpul a prins viteză, iar următorul pas a fost Clubul Copiilor - Casa Pionierului din Mediaş. Aici a primit şi primele lecţii despre cântecul popular şi tainele lui. A înţeles că darul pe care l-a primit trebuia modelat. A urmat firesc şi debutul. Primul său spectacol adevărat a fost în cadrul unui spectacol desfăşurat la Avrig undeva în jurul vârstei de 12 ani. „Aveam deja un repertoriu destul de consistent, multe cântece din zona Sibiului, iar pentru spectacolul de la Avrig am pregătit o învârtită şi o haţegană. Era primul spectacol cu adevărat în faţa unei săli pline şi îmi aduc aminte că emoţiile erau mari. Când am intrat pe scenă am uitat de toate, de emoţii, de trac şi am simţit energia care venea dinspre sală, am simţit că publicul îţi dăruieşte dacă şi tu la rândul tău îi dăruieşti. Senzaţia e extraordinară şi de atunci mi-am spus că pe scenă trebuie să dau tot ce am mai bun şi să fac ce pot eu mai bine pentru oamenii din faţa mea” spune Costel.

La cules de cântece

Au urmat alte spectacole, însă Costel Popa nu s-a oprit aici. Şi-a dat seama că are nevoie de un repertoriu propriu, aşa că a luat la pas localităţile din jurul Mediaşului pentru a căuta cântece vechi și autentice. „Am multe piese în repertoriul meu pe care le-am cules personal din satele din zona Mediaşului, Şmig, Geacăş, Alma, Bazna, Boian, Lepindea şi din satul bunicilor, Idiciu. Am găsit la bătrâneii de pe sate melodii pe care nu le-am mai auzit niciodată, le-am cules şi le-am redat prin interpretare în stilul meu, le-am dat viaţă. Spre exemplu, <<Io mă duc mândră mă duc>> este un cântec de cătănie pe care l-am cules din Lepindea de la doamna Polixenia, <<Mândrulucă, mândrulucă>> este o învârtită de la Nicolae Danea din Mediaş, iar <<De-ar da Dumnezău, de-ar da>> este un cântec din repertoriul lui Mircea Marcoş din Dumbrăveni".

Primele înregistrări în studio

În 2009, Costel Popa a reuşit să înregistreze primele sale melodii în număr de 7. A făcut acest lucru cu forţe proprii, fiind sprijinit doar de părinţii săi. A înregistrat la Cluj Napoca, cu orchestra profesionistă condusă de maestrul violonist profesor Ovidiu Barteş. „N-am avut sponsori, noroc că am avut părinţii alături de mine, deoarece m-au costat înregistrările destui bani, pe care i-am adus practic de acasă, iar părinții, săracii, m-au ajutat și ei din puținul lor iar pentru asta le voi mulțumi toată viața. Aceste melodii le-am considerat o carte de vizită pentru mine şi posibilitatea de a fi ascultat de toată lumea. Timp de 5 ani le-am promovat cum am putut mai bine, iar în anul în 2013, am reușit să îmi finalizez după atâta muncă, atât compozițională, cât și financiară, primul meu disc".

Creații personale - Compoziții proprii

Pe lângă aceste cântece culese, a început să își pună amprenta și el personal, compunând versuri și melodii și astfel a dat naștere unor frumoase piese iubite de public, atât în interpretarea proprie, cât și în duete cu prieteni și colegi de cântec în anii care au urmat. Toate aceste creații ale sale, sunt enumerate mai jos:

1. SE JUCAU FRAȚII-N ȚĂRÂNĂ (Interpretare: Costel Popa) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

2. MAMĂ TATĂ VĂ IUBESC (Interpretare: Costel Popa) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

3. DOAMNE CAND AI FACUT OMU' (Interpretare: Costel Popa) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

4. CÂNTĂ CUCU PE UN DELUȚ (Interpretare: Costel Popa) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

5. SĂRACI BRAZI ÎNCETINAȚI (Interpretare: Costel Popa) - Linie melodică: COSTEL POPA

6. HAI CU TOȚI SĂ NE DĂM MÂNA (Interpretare: Costel Popa) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

7. AM VINIT CU DRAG LA VOI (Interpretare: Costel Popa) - Versuri: COSTEL POPA

8. FAINĂ-I HAȚEGANA-N DOI (Interpretare: Costel Popa) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

9. MARAMUREȘU' RĂSUNĂ CU ARDEALU' ÎMPREUNĂ (Interpretare: Costel Popa, Suzana și Daciana Vlad) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

10. CÂT ÎI ȚARA-N LUNG ȘI-N LAT (Interpretare: Costel Popa, Suzana și Daciana Vlad) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

11. VAI DE MINE CE DE OM (Interpretare: Costel Popa, Suzana și Daciana Vlad) - Linie melodică: COSTEL POPA

12. CÂT AM FOST NOI COPILAȘI (Interpretare: Costel Popa, Suzana și Daciana Vlad) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

13. TOT ROMÂNU-I DINTR-UN NEAM (Interpretare: Costel Popa, Suzana și Daciana Vlad) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

14. TE IUBESC FRATELE MEU (Interpretare: Costel Popa și Ovidiu Furnea) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

15. MAI ȚII MINTE MÂNDRULIȚĂ (Interpretare: Costel Popa și Angelica Pantea) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

16. CUM DOAMNE SĂ-ȚI MULȚĂMESC (Interpretare: Costel Popa) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

17. OM CA ARDELEANU NU-I (Interpretare: Costel Popa) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

18. CUM SĂ NU-MI PLÂNG ȚARA (Interpretare: Costel Popa) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

19. ȚA, ȚA, ȚA, CĂPRIȚĂ ȚA (Interpretare: Costel Popa) - Versuri și linie melodică: COSTEL POPA

Premiat la concursuri

De-a lungul anilor Costel Popa a câştigat numeroase premii şi distincţii la concursuri de folclor şi a bifat numeroase apariţii la televiziuni. „Cel mai important premiu pentru mine este premiul de la festivalul <<Mariana Drăghicescu>> desfăşurat în judeţul Caraş-Severin, acolo unde preşedintele juriului a fost doamna Mărioara Murărescu, Dumnezeu să o odihnească în pace.

 • dansatori“STRUGURELE DE AUR ”, Jidvei-Alba Iulia
 • “MARIANA DRĂGHICESCU”, Bogâltin-Caraș Severin
 • ”CÂNTĂ, CÂNTĂ GURĂ SCUMPĂ”, Beiuș-Oradea
 • “DATINI”, Sighișoara
 • “CÂNT ȘI JOC PE HÂRTIBACI” , Agnita
 • “CÂNTECELE ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI”, Drobeta Turnu-Severin
 • “CORABIA DE AUR”, Corabia-Olt
 • “DAN MOISESCU”, Topalu-Constanța
 • “FELICIAN FARCAȘIU”, Sebeș
 • “ILEANA RUS, Geoagiu Băi
 • “ION SOTELECAN”, Petreștii de Jos-Cluj Napoca
 • “LA IZVOR DE CÂNT ȘI DOR”, Lipova-Arad
 • “MUREȘ PE MARGINEA TA”, Ocna Mureș
 • “PE DEAL LA TELEORMĂNEL”, Alexandria
 • “SIVU ȘI COSMIN GOLBAN”, Chișoda-Timișoara
 • “SUS,SUS, SUS LA MOȚI ÎN MUNTE”, Câmpeni-Alba
 • “VARĂ, VARĂ, PRIMĂVARĂ” – Sibiu
 • “DE ISPAS LA NĂSĂUD”, Năsăud-Bistrița
 • “DUMITRU SOPON”, Cluj-Napoca
 • “FLORI ÎN ȚARA BÂRSEI”, Brașov
 • “ION ALBEȘTEANU”, Slobozia
 • “PONOARE, PONOARE”, Ponoare-Mehedinți
 • “MONEASA”, Moneasa-Arad
 • “PANĂ DE PĂUN”, Bistrița
 • “MIORIȚA”, Toplița
 • “MAMAIA”, Mamaia

Toate premiile obținute le puteți viziona aici http://costel-popa.ro/index.php/materiale-media.

Piesele sale au fost difuzate la televiziuni şi radiouri din toată ţara, şi a urcat pe scenă alături de interpreţi consacraţi ai muzicii populare româneşti, astfel la rândul său devenind coleg de scenă cu aceștia. Fotografii: aici http://www.costel-popa.ro/index.php/galerie-foto/alaturi-de-generatia-de-aur . De la fiecare a avut ceva de învăţat, îi respectă pe toți şi cântă în continuare pentru a rămâne la inima publicului. 

Între geologie şi folclor

A terminat "Facultatea de Geologie" - Univesitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 2008 și Masteratul pe domeniul "Valorificării Gazelor Naturale" - Universitatea Lucian Blaga din Sibiu în anul 2010, însă muzica populară reprezintă principalul său țel în viaţă.

Colaborări

A colaborat cu ansamblurile profesioniste: „JIDVEI ROMÂNIA”  și „JUNII SIBIULUI”, dar și cu ansambluri locale: ansamblul "PURTATA" din Mediaș și ansamblul "Junii Șimandani" din Șimand - Arad. A participat alături de aceștia la numeroase spectacole atât în țară cât și în străinătate. În prezent este liber profesionist.

Școli muzicale

A absolvit în anul 2014 și a studiat și la cursurile îndrăgitei interprete de muzică populară, Mariana Anghel, profesoara lui, în cadrul "Școlii Populare de Arte - ILIE MICU" din Sibiu și de asemenea a doamnei Margareta Berzovan, d-lui Vasile Repede, d-lui Soare și a d-lui Ilie Moise. 

Costumul popular

 „Am pieptarul din Tăuni primit în dar de la un bătrân al satului, domnul Bentea, cămaşa o am din Şmig , cizmele le-am făcut la comandă în Bistriţa la un meşter, dar după modelul celor de pe la noi, cioarecii sunt din Idiciu, iar şerparul e din Nemşa de la un unchi. Sunt mândru de hainele pe care le port, mai ales că vin de pe satele Văii Târnavelor și pentru asta țin să le mulțumesc tuturor”.

Trei ALBUME LANSATE:

1 - Primul ALBUM - "HAI CU TOȚI SĂ NE DĂM MÂNA" - ANUL 2013

Coperta CD3 hai cu toti1 Coperta CD3 hai cu toti-verso2

 

2 - Al 2-lea ALBUM - "SOSIT-A PRAZNICUL IARĂ" - ANUL 2017

De această dată un album de colinde, culese de pe Valea Târnavelor

booklet 1 redimensionat coperta spate redimensionat

 

3 - Al 3-lea ALBUM - "MARAMUREȘU' RĂSUNĂ CU ARDEALU' ÎMPREUNĂ" - ANUL 2018 

Alături de "Gemenele folclorului maramureșean - Suzana și Daciana Vlad", acesta fiind cel de-al 2-lea album de muzică populară, cuprinzând 2 mari zone etnofolclorice ale țării "MARAMUREȘUL ȘI ARDEALUL" și compus de această dată doar din colaborări alături de colegi de cântec (duete, trio-uri și grupuri atât maramureșeni cât și ardeleni și de ce nu chiar și un bucovinean).

IMG-20180909-WA0004 IMG-20180909-WA0005

Iar tradiția merge mai departe. Publicul îl așteaptă cu noi și noi cântece și albume. 

Doina neamului românesc

„Doina e ceea ce a trăit, trăieşte şi simte ţăranul român dintotdeauna şi pentru totdeauna, redat în cântece. O doină nu se poate cânta fără a pune suflet, foarte mult suflet. Nu pot să spun că am avut un model, am căutat să-mi fac un drum propriu, dar l-am apreciat mereu pe Iosif Ciocloda, pe care îl consider cel mai mare doinitor român”. Costel Popa.

Costel Popa:

Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru ceea ce sunt eu astăzi și astfel, în Duminicile libere, cu bucurie și pace în suflet, merg și la Biserică, acolo unde, în strană, aduc laudă și mulțumire Domnului, cel care se păzește de fiecare suflet în parte și care ne iubește atât de mult pe toți și căruia îi sunt dator, deoarece consider că nu am fost hărăzit cu acest har pentru a cânta doar la veselie și petreceri, ci și pentru a lăuda numele Lui” explică tânărul.

Pe viitor nu iși dorește, decât să dăruiască ceea ce Dumnezeu i-a dăruit și știe că îl vor caracteriza mereu cuvintele:

În Inima Tatălui ești ceea ce IUBEȘTI.
În Mintea Universală ești ceea ce GÂNDEȘTI.
În Ochii Oamenilor ești ceea ce ARĂȚI.
Daca IUBEȘTI, GÂNDEȘTI și ARĂȚI mereu același lucru, acela ești TU cel adevarat.


Biografie consemnată de Alex Pântea.