Debut la Avrig

Timpul a prins viteză, iar următorul pas a fost Clubul Copiilor din Mediaş. Aici a primit şi primele lecţii despre cântecul popular şi tainele lui. A înţeles că darul pe care l-a primit trebuia modelat. A urmat firesc şi debutul. Primul său spectacol adevărat a fost în cadrul unui spectacol desfăşurat la Avrig. „Aveam deja un repertoriu destul de consistent, multe cântece din zona Sibiului, iar pentru spectacolul de la Avrig am pregătit o învârtită şi o haţegană. Era primul spectacol cu adevărat în faţa unei săli pline şi îmi aduc aminte că emoţiile erau mari. Când am intrat pe scenă am uitat de toate, de emoţii, de trac şi am simţit energia care venea dinspre sală, am simţit că publicul îţi dăruieşte dacă şi tu la rândul tău îi dăruieşti. Senzaţia e extraordinară şi de atunci mi-am spus că pe scenă trebuie să dau tot ce am mai bun şi să fac ce pot eu mai bine pentru oamenii din faţa mea” spune Costel.

La cules de cântece

Au urmat alte spectacole, însă Costel Popa nu s-a oprit aici. Şi-a dat seama că are nevoie de un repertoriu propriu, aşa că a luat la pas localităţile din jurul Mediaşului pentru a căuta cântece vechi și autentice. „Am multe piese în repertoriul meu pe care le-am cules personal din satele din zona Mediaşului, Şmig, Geacăş, Alma, Bazna, Boian, Lepindea şi din satul bunicilor, Idiciu. Am găsit la bătrâneii de pe sate melodii pe care nu le-am mai auzit niciodată, le-am cules şi le-am redat prin interpretare în stilul meu, le-am dat viaţă. Spre exemplu, <<Io mă duc mândră mă duc>> este un cântec de cătănie pe care l-am cules din Lepindea de la doamna Polixenia, <<Mândrulucă, mândrulucă>> este o învârtită de la Nicolae Danea din Mediaş, iar <<De-ar da Dumnezău, de-ar da>> este un cântec din repertoriul lui Mircea Marcoş din Dumbrăveni, dar pe lângă aceste cântece culese mi-am pus și eu amprenta compunând și astfel am dat naștere unor frumoase piese iubite de mine și încet, încet și de marele public și anume: SE JUCAU FRAȚII.N ȚĂRÂNĂ, MAMĂ TATĂ VĂ IUBESC, DOAMNE CAND AI FACUT OMU', CÂNTĂ CUCU PE-UN DELUȚ, SĂRACI BRAZI ÎNCETINAȚI, HAI CU TOȚI SĂ NE DĂM MÂNA, ETC...

Dumnezeu nu m-a părăsit și mi-a oferit, în decursul acestor ani, prin harul Său, inspirația de care aveam nevoie și astfel în 2013, au luat naștere cântecele enumerate mai sus, plus multe altele, care le găsiți pe albumul meu "HAI CU TOȚI SĂ NE DĂM MÂNA". Le puteți asculta aici http://www.costel-popa.ro/index.php/discografie/costel-popa-ovidiu-bartes".

Repertoriul meu cuprinde cântece din zona Târnavelor și a Sibiului: învârtite, haţegane, jiene, cântece de cătănie, doine, purtate, cântece patriotice, cântece de înstrăinare, cântece din suflet pentru suflete, dar şi pricesne.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru ceea ce sunt eu astăzi și astfel, când am liber duminicile, cu bucurie și pace în suflet, merg și la Biserică, acolo unde, în strană, aduc laudă și mulțumire Domnului, cel care se păzește de fiecare suflet în parte și care ne iubește atât de mult pe toți și căruia îi sunt dator, deoarece consider că nu am fost hărăzit cu acest har doar pentru a cânta doar la veselie și la petreceri, ci și pentru a lăuda numele Lui” explică tânărul.

Premiat la concursuri

De-a lungul anilor Costel Popa a câştigat numeroase premii şi distincţii la concursuri de folclor şi a bifat numeroase apariţii la televiziuni. „Cel mai important premiu pentru mine este premiul de la festivalul <<Mariana Drăghicescu>> desfăşurat în judeţul Caraş-Severin, acolo unde preşedintele juriului a fost doamna Mărioara Murărescu, Dumnezeu să o odihnească în pace.

 • dansatori“STRUGURELE DE AUR ”, Jidvei-Alba Iulia
 • “MARIANA DRĂGHICESCU”, Bogâltin-Caraș Severin
 • ”CÂNTĂ, CÂNTĂ GURĂ SCUMPĂ”, Beiuș-Oradea
 • “DATINI”, Sighișoara
 • “CÂNT ȘI JOC PE HÂRTIBACI” , Agnita
 • “CÂNTECELE ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI”, Drobeta Turnu-Severin
 • “CORABIA DE AUR”, Corabia-Olt
 • “DAN MOISESCU”, Topalu-Constanța
 • “FELICIAN FARCAȘIU”, Sebeș
 • “ILEANA RUS, Geoagiu Băi
 • “ION SOTELECAN”, Petreștii de Jos-Cluj Napoca
 • “LA IZVOR DE CÂNT ȘI DOR”, Lipova-Arad
 • “MUREȘ PE MARGINEA TA”, Ocna Mureș
 • “PE DEAL LA TELEORMĂNEL”, Alexandria
 • “SIVU ȘI COSMIN GOLBAN”, Chișoda-Timișoara
 • “SUS,SUS, SUS LA MOȚI ÎN MUNTE”, Câmpeni-Alba
 • “VARĂ, VARĂ, PRIMĂVARĂ” – Sibiu
 • “DE ISPAS LA NĂSĂUD”, Năsăud-Bistrița
 • “DUMITRU SOPON”, Cluj-Napoca
 • “FLORI ÎN ȚARA BÂRSEI”, Brașov
 • “ION ALBEȘTEANU”, Slobozia
 • “PONOARE, PONOARE”, Ponoare-Mehedinți
 • “MONEASA”, Moneasa-Arad
 • “PANĂ DE PĂUN”, Bistrița
 • “MIORIȚA”, Toplița
 • “MAMAIA”, Mamaia

Toate premiile obținute le puteți viziona aici http://costel-popa.ro/index.php/materiale-media.

Piesele sale au fost difuzate la televiziuni şi radiouri din toată ţara, şi a urcat pe scenă alături de interpreţi consacraţi ai muzicii populare româneşti. Fotografii puteti vedea aici http://www.costel-popa.ro/index.php/galerie-foto/alaturi-de-generatia-de-aur De la fiecare am avut ceva de învăţat, îi respect pe toți şi sper, de asemenea, și eu să reuşesc, să merg pe drumul pe care dânşii au mers, cu același obiectiv și anume, cel de a ajunge la inima publicului. 


Lansarea ALBUMULUI "HAI CU TOȚI SĂ NE DĂM MÂNA" - Noiembrie 2013

În 2009, Costel Popa a reuşit să înregistreze primele sale melodii în număr de 7. A făcut acest lucru cu forţe proprii, fiind sprijinit doar de părinţii săi. A înregistrat la Cluj Napoca, cu Orchestra profesionistă condusă de maestrul violonist profesor Ovidiu Barteş. „N-am avut sponsori, noroc că am avut părinţii alături de mine, deoarece m-au costat înregistrările destui bani, pe care i-am adus practic de acasă, iar părinții, săracii, m-au ajutat și ei din puținul lor iar pentru asta le voi mulțumi toată viața. Aceste melodii le-am considerat o carte de vizită pentru mine şi posibilitatea de a fi ascultat de toată lumea.

Timp de 5 ani le-am promovat cum am putut mai bine și munca mea a dat roade și dă în continuare, sunt mândru de ce am realizat și n-o să mă opresc aici și de aceea mi-am ținut promisiunea și astfel, în 2013, am reușit să îmi finalizez după atâta muncă, atât compozițională, cât și financiară, primul meu disc, disc care cuprinde 23 de cântece, Album de care sunt sigur că vor fi mândrii toți medieșenii, sibienii și mureșenii mei, cei pe care îi reprezint cu mândrie pe unde merg în lume si nu numai, ci toți românii care iubesc cântecul popular autentic românesc.

Aceste 16 melodii noi, sunt orchestrate de același Ovidiu Barteș, dar de asemenea nu i-am uitat nici pe cei cu care eu am colaborat, orchestra JIDVEI ROMÂNIA condusă de alt maestru al instrumentației cântecului popular, STELIAN STOICA, doi oameni cărora le mulțumesc din suflet pentru sufletul care l-au pus în acompaniamentul pieselor. Înregistrări, mixaj și mastering "SĂNDEL FILIP STUDIO" Cluj-Napoca. Mulțumesc tuturor. Mai jos v-am oferit o bibliografie a pieselor. Compoziții proprii: piesele 1, 2, 3, 5, 6, 9, 11, 12, 13, 16, 17, 18, 20, 21 (atât melodie cât și text), iar celelalte sunt culegeri folclorice de la bătrâneii de pe satele din jurul Mediașului, culese și interpretate de mine spre primă audiție, mulțumindu-le astfel tuturor celor care au contribuit, pe lângă cei pe care i-am amintit mai sus și lui lele Lucreția Damian, lu' badea Victor Stoica și bunicului meu Popa Viorel." Vă invit să le ascultați aici "http://www.costel-popa.ro/index.php/discografie/costel-popa-ovidiu-bartes".

 1. Hai cu toți să ne dăm mâna
 2. Am vinit cu drag la voi
 3. Mi-s ficior de pe Târnavă
 4. Sub un pom de lămâiță
 5. Faină-i hațegana-n doi
 6. Doamne când ai făcut omu’
 7. M-o făcut maica jucân’
 8. Io mă duc, mândră, mă duc
 9. Într-o grădină cu fân
 10. De-ar da Dumnezău de-ar da (Preluare MIRCEA MARCOȘ)
 11. Hai mândruță să fugim
 12. Mamă, tată, vă iubesc
 13. Săraci brazi încetinați
 14. Pe malul Murășului (Preluare PETRE SĂBĂDEANU)
 15. Fiți mirilor veseloși
 16. Să jucau frații-n țărână
 17. Mândrulucă, mândrulucă
 18. Tune dracu-n tău și-n baltă
 19. știu cânta ca și cucu
 20. Cântă cucu pe-un deluț (Acomp. orchestra JIDVEI ROMÂNIA)
 21. Drag mi-o fost mie a cânta
 22. Piesă instrumentală OVIDIU BARTEȘ
 23. Vreau lângă Dumnezeu (Priceasnă)

Între geologie şi folclor

A terminat Facultatea de Geologie la Univesitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca și Masteratul pe domeniul Valorificării Gazelor Naturale la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, însă muzica populară reprezintă principalul său țel în viaţă.

Costel Popa este în prezent colaborator al Ansamblurilor profesioniste „JIDVEI ROMÂNIA”  și „JUNII ȘIMANDANI” din Șimand-Arad. A participat și participă în continuare alături de aceștia la numeroase spectacole atât în țară cât și în străinătate.

Pe lângă toate acestea Costel a absolvit și a studiat și la cursurile îndrăgitei interprete de muzică populara, Mariana Anghel, profesoara lui, în cadrul Școlii Populare de Arte din Sibiu și de asemenea a doamnei Margareta Berzovan.

În prezent a continuat colaborarea, pe lângă materialul lansat în 2013, de această dată în 2015, alături de două colege frumoase atat la grai cât și la chip din Maramureș, SUZANA și DACIANA VLAD și astfel au dat naștere unui adevărat trio, ARDEAL - MARAMUREȘ, din care au rezultat cele mai frumoase cântece: CÂT ÎI ȚARA-N LUNG ȘI-N LAT, VAI DE MINE CE DE OM și CÂT AM FOST NOI COPILAȘI, și de această dată piesele fiind create atât melodie cât și text de același Costel Popa. Mai jos vă postez link-urile la care le puteți viziona pe youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=ghtbfodUd94&list=PLK8GZFohGRVWcHBuDUbXWw0WFtX6F8YP6&index=20

https://www.youtube.com/watch?v=ka9QnGs9-xQ&list=PLK8GZFohGRVWcHBuDUbXWw0WFtX6F8YP6&index=21

https://www.youtube.com/watch?v=f72uqSdttGA&index=22&list=PLK8GZFohGRVWcHBuDUbXWw0WFtX6F8YP6

Costumul popular

 „Am pieptarul din Tăuni primit în dar de la un bătrân al satului, domnul Bentea, cămaşa o am din Şmig , cizmele le-am făcut la comandă în Bistriţa la un meşter, dar după modelul celor de pe la noi, cioarecii sunt din Idiciu, iar şerparul e din Nemşa de la un unchi. Sunt mândru de hainele pe care le port, mai ales că vin din mai multe sate a Văii Târnavelor și pentru asta țin să le mulțumesc tuturor”.


Doina neamului românesc

„Doina e ceea ce a trăit, trăieşte şi simte ţăranul român dintotdeauna şi pentru totdeauna, redat în cântece. O doină nu se poate cânta fără a pune suflet, foarte mult suflet. Nu pot să spun că am avut un model, am căutat să-mi fac un drum propriu, dar l-am apreciat mereu pe Iosif Ciocloda, pe care îl consider cel mai mare doinitor român”. Costel Popa.

Costel Popa:

Pe viitor nu imi doresc, decât să dăruiesc ceea ce Dumnezeu mi-a dăruit și știu că mă vor caracteriza mereu cuvintele:

În Inima Tatălui ești ceea ce IUBEȘTI.
În Mintea Universală ești ceea ce GÂNDEȘTI.
În Ochii Oamenilor ești ceea ce ARĂȚI.
Daca IUBEȘTI, GÂNDEȘTI și ARĂȚI mereu același lucru, acela ești TU cel adevarat.


Biografie consemnata de Alex Pântea